De fotografie hobby is voor veel mensen een hele bereikbare hobby. Met de moderne smartphones kun je prachtige foto's maken en zo herinneringen vastleggen of je profileren op (bijvoorbeeld) social media. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen zich willen verdiepen in de fotografie hobby, zodat zij zichzelf kunnen ontwikkelen als fotograaf.
Maar waar begin je nu als fotograaf? Welke camera moet je kiezen als je wilt beginnen met fotografie als hobby?
Daar proberen we u in deze blog wat meer uitleg over te geven. De uitleg is beknopt en is vooral bedoeld om u als beginnende fotograaf op pad te helpen. In andere blogs leggen we u meer gedetailleerd uit wat de verschillende termen betekenen en wat voor u van belang kan zijn bij de keuze voor een bepaalde camera.
Bepaal je vakgebied of interesse
Als eerste is het belangrijk om voor uzelf te bepalen wat voor type fotograaf u bent of wilt worden. Wat voor soort foto's wilt u gaan maken en welk publiek wilt u ermee bereiken? Wilt u eerst kijken of de hobby bij u past of heeft u deze keuze al gemaakt? Door deze vragen vooraf te stellen, kunt u het beste de keuze maken welke camera het beste bij u past.
Social media fotograaf of vlogger
De resolutie van social media kanalen is relatief laag, dus volstaat het vaak om te kiezen voor de beelden die u maakt met een smartphone, compactcamera of bridgecamera. U kunt hier mooie beelden mee maken en met verschillende handige apps is het eenvoudig om de beelden aan te passen naar uw stijl.
Als vlogger zou ik kiezen voor een bridgecamera en een externe microfoon. Dit is wel echt minimaal nodig om een beetje professioneel over te komen. Een bridgecamera kun je in de hand nemen en zo vloggen in de 'selfie-stand' maar ook gebruiken om wat meer professionele beelden te maken. Met een externe microfoon zorgt u ervoor dat het geluidsniveau van uw stem constant is. Een statief kan helpen om het beeld stabieler te houden. Een compactcamera volstaat ook om te vloggen, maar deze heeft vaak geen mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten.
Amateurfotograaf
U wilt als amateurfotograaf meer kunnen doen met compositie (hoe het onderwerp in beeld komt), kunnen inzoomen, maar niet teveel in de weer zijn met de instellingen van de camera? De foto's zijn vooral bedoeld voor de familie- en kennissenkring die niet al te kritisch is, maar wel waardering heeft voor uw mooie foto's. Deze mensen vragen u vaak naar uw foto's of om foto's te maken. U wilt zeker aan de vraag voldoen, maar niet teveel werk hebben aan het bewerken van de foto's, grote uitgaven doen aan apparatuur of op pad gaan met een zware rugzak.
Dan raden wij u een compactcamera aan. Foto's die u maakt met een compactcamera zijn van goede kwaliteit en het is een camera die u makkelijk kan meenemen. Wilt u als amateurfotograaf wat meer uitdaging, maar niet hoeven te slepen met lenzen (als fotograaf noemen we dat 'objectieven') dan kunt u kiezen voor een bridgecamera. Dit is een wat grotere compactcamera, met een groter zoombereik en u kunt zelf meer aanpassingen doen aan de instellingen.
Wilt u meer doen met uw foto's zoals bewerken, aanpassen van belichting, diafragma, sluitertijd en een eigen stijl ontwikkelen dan heeft u een camera nodig waarbij zelf de instellingen kan aanpassen. Als u zelf foto's gaat bewerken en aanpassen in bijvoorbeeld Lightroom, dan adviseren wij u om de foto's in het beeldformaat 'RAW' op te slaan. Het bewerken en aanpassen kunt u dan doen, zonder dat dit ten kostte gaat van de kwaliteit van de foto.
Wilt u echt werk maken van uw foto's, dan komen we al gauw uit bij de systeemcamera's en spiegelreflexcamera's. Overigens kunt u met de meeste compactcamera's en bridgecamera's ook de gemaakte foto's opslaan als RAW bestand. Er zijn genoeg professionele fotografen die kiezen voor een bridgecamera, omdat ze dan minder hoeven te slepen met objectieven, toch een groot zoombereik hebben en mooie foto's kunnen maken.
Keuze voor een camera
U heeft nu voor uzelf bepaald wat voor een type fotograaf u bent en welk publiek u met uw foto's wilt bereiken.
De keuze voor een camera hangt voor een groot deel af van het type fotograaf, de moeite die u wilt doen en welk budget u te besteden heeft. Wilt u leuke foto's maken, maar vind u het instellen van de camera lastig of heeft u een beperkt budget? Dan zult u sneller kiezen voor een compactcamera of bridgecamera. Wilt u meer professioneel voor de dag komen of werkt u vaak met moeilijke lichtomstandigheden, wilt u een eigen stijl ontwikkelen of zijn de eisen aan uw foto's hoger? Dan zal er eerder gekozen worden voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera.
Het type fotograaf, het budget, doel van de foto's en de vaardigheden van de fotograaf bepalen dus voor het grootste gedeelte de keuze voor een camera.
Compactcamera
Het woord zegt eigenlijk al genoeg: Een compactcamera is handig mee te nemen, licht van gewicht en eenvoudig te bedienen. Met een compactcamera kunt u mooie foto's maken. Let bij de aanschaf van een compactcamera op het type zoombereik. Een optische zoom levert bij het inzoomen minder kwaliteitsverlies op dan een digitale zoom. Een compactcamera heeft vaak een kleinere beeldsensor, dit is nadelig als u foto's op groot formaat wilt afdrukken of als er weinig licht is bij het maken van een foto.
Het voordeel van een compactcamera is het gewicht, u neemt hem makkelijk mee en u hoeft weinig kennis te hebben van de instellingen. Compactcamera's zijn er al vanaf ongeveer 125 euro en kunt u zo duur maken als u zelf wilt.
Smartphone
Onderschat het gebruik van een smartphone camera niet. De moderne smartphones hebben een goede camera, die ook onder slechte lichtomstandigheden nog prima foto's kunnen maken. Een smartphone is heel geschikt voor overzichtsfoto's, portretfoto's en zelfs macrofotografie. Met speciale apps kan je zelfs sluitertijd, diafragma en belichting instellen.
Wil je echt inzoomen of werken met scherpte/diepte, dan is een reguliere fotocamera wel aan te bevelen.
Bridgecamera/Superzoom camera
Een bridgecamera (ook wel superzoom camera genoemd) is iets zwaarder dan een compactcamera en voelt al meer aan als een systeemcamera of spiegelreflexcamera. Een groot voordeel ten opzichte van de compactcamera's is het zoombereik. Je kan verder inzoomen en met de optische zoom, gaat dat niet ten kostte van de beeldkwaliteit. Met een bridgecamera kunt u zelf meer aanpassen aan de instellingen en is het (vaak) ook mogelijk om een extra flitser te monteren. Hierdoor zijn de mogelijkheden qua belichting een stuk groter en bent u minder afhankelijk van de lichtomstandigheden op de locatie.
Moderne bridgecamera's kunt u vaak bedienen met een app op uw smartphone. Dit kan heel handig zijn als u de camera gebruikt als vlogger of met een langere sluitertijd. Door de camera dan te bedienen vanaf de app, is er minder kans op onscherpte door beweging.
Bridgecamera's zijn perfecte camera's om mee te nemen op reis, zeker als u wel mooie foto's wilt maken, wilt kunnen inzoomen, maar niet teveel gewicht mee wilt nemen.
Een bridgecamera heeft geen mogelijkheid om objectieven te wisselen, dus u bent afhankelijk van het zoombereik van de camera. Dit is voor veel fotografen vaak voldoende, waardoor de bridgecamera een goede camera is voor mensen die zichzelf willen uitdagen als fotograaf, maar niet het gewicht en de investeringen willen van een systeemcamera of spiegelreflexcamera.
Een goede bridgecamera is al verkrijgbaar vanaf ongeveer 250 euro, afhankelijk van het merk en de specificaties die u wilt.
(Digitale) Spiegelreflex camera (DSLR) of Systeemcamera
Met een (digitale) Spiegelreflex camera of systeemcamera haalt u vrijwel onbegrensde mogelijkheden in huis. U kunt de apparatuur en accessoires zo duur maken als dat u zelf wilt. Dit hangt helemaal af van uw budget en waar u de camera en objectieven voor wilt gebruiken. U werkt met verwisselbare lenzen, waardoor u een body kan gebruiken voor bijvoorbeeld groothoekfotografie, portretfotografie en bijvoorbeeld foto's van grotere afstand met een telelens. Afhankelijk van wat u wilt fotograferen, kiest u een objectief.
Met een spiegelreflexcamera gaat het beeld via een spiegelsysteem naar de sensor. Een groot voordeel van de spiegelreflexcamera is de snelheid. Wat u ziet, krijgt u ook op de foto zodra u de ontspanknop indrukt.
Een systeemcamera is wat lichter en werkt volledig digitaal. Hierdoor zit er een kleine vertraging in het moment van afdrukken en het opslaan van het beeld. Moderne systeemcamera's verwerken de beelden steeds sneller, waardoor er nog nauwelijks sprake is van vertraging. Systeemcamera's hebben meer mogelijkheden als het gaat om filmen. De spiegelreflexcamera's zijn echt gemaakt om foto's te maken.
Een spiegelreflexcamera maakt geluid bij het afdrukken en een systeemcamera (in principe) niet.